Is je pensioen aangebroken? Dan is de kans groot dat je de eerste tijd flink geniet van de tijd en vrijheid die je nu hebt. Je gaat lang op vakantie, slaapt lekker uit en doet waar je zin in hebt. Iets waar je misschien al jaren naartoe hebt geleefd! 

Maar na een tijd zonder werkverplichtingen, ervaar je soms ineens een zwart gat. Je hebt tenslotte tientallen jaren in een werkritme gezeten, dan kan het gemis van structuur en een doel zomaar toeslaan.

Volg de acht tips in dit stappenplan op en je komt je eerste pensioenjaren met veel voldoening door!

1. Maak toekomstplannen

Een lekker lange vakantie heb je na je laatste werkdag natuurlijk wel verdiend. Maar gebruik die vakantie, of alvast de periode ervoor, ook voor bezinning over wat je tijdens je pensioen allemaal wilt gaan doen. Maak plannen, stel doelen en denk hierbij vooral ook na over wat je nog wil bereiken op de langere termijn. 

Wat heb je bijvoorbeeld altijd al willen doen of leren, waar je de komende jaren mee aan de slag kan? Of vind je stoppen met werken eigenlijk jammer en zou je je best nog een paar dagen per week nuttig willen maken in je oude vak? Zet dit voor jezelf op een rij en maak je plannen concreet. Zo houd je dat beruchte zwarte gat op flinke afstand.

2. Blijf mentaal actief

Om je fit te blijven voelen is het belangrijk dat je mentaal actief blijft. Dit bereik je onder meer door het volgen van een nieuwe opleiding of cursus. Het houdt je scherp, brengt je in contact met andere mensen en zorgt ervoor dat je nieuwe input hebt voor gesprekken. Er zijn allerlei instituten waar je terechtkunt, zowel voor fysiek onderwijs als cursussen op afstand. Denk aan de Volksuniversiteit, LOI of Open Universiteit. 

Ook aan het werk zijn zorgt ervoor dat je mentaal uitgedaagd wordt. Blijf enkele uren of dagen per week actief voor je oude werkgever, of ga een hele nieuwe uitdaging aan in een sector die je altijd al heeft aangesproken.

3. Gezond blijven? Beweeg regelmatig!

Het zal je niet verrassen, maar ook regelmatig (blijven) bewegen zorgt ervoor dat je je fit voelt en gezond blijft tijdens je pensioen. Begin de dag met een wandeling, neem zoveel mogelijk de trap in plaats van de lift, ga regelmatig naar de sportschool of meld je aan voor een nieuwe teamsport. 

En door aan het werk te blijven in een actieve functie, combineer je regelmatige lichaamsbeweging met mentale uitdagingen. Zo houd je je lichaam sterk en je (mentale) conditie op peil. Twee vliegen in één klap.

4. Genieten is belangrijk, maar eet voedzaam

Je inspanningen voor mentale en fysieke fitheid worden natuurlijk flink teniet gedaan als je ondertussen geniet van dagelijkse kaasplankjes en borreluurtjes. Probeer jezelf dan ook niet te veel te laten gaan en blijf overwegend gezond eten

Geniet in het weekend van een wijntje of een uitgebreid diner van een sterrenchef, maar houd het door de week bij voedzame maaltijden uit eigen keuken.

5. Zoek nieuwe contacten

Wanneer je werkt, kom je over het algemeen regelmatig in contact met nieuwe mensen. En of je die nou leuk of minder leuk vindt, iedereen geeft je nieuwe inzichten, perspectieven en voegt op een bepaalde manier iets toe aan je leven. Het blijven opzoeken van nieuwe mensen tijdens je pensioen is dan ook goed voor je. 

Wanneer je weer aan de slag gaat voor een werkgever, kom je vanzelf in contact met collega’s. Maar ook tijdens een groepsreis of cursus ontmoet je anderen en breid je je netwerk makkelijk uit.

6. Beleef plezier aan muziek

Naar muziek luisteren is de perfecte methode voor ontspanning. Wanneer je een concert bezoekt, ben je lekker op pad en geniet je tegelijk van je favoriete artiest.

Je kunt natuurlijk ook zelf muziek gaan maken! Pak dat instrument er weer eens bij dat je als kind bespeelde of meld je aan voor een koor. Oefen regelmatig en ervaar het plezier van het voortbrengen van prachtige klanken, terwijl je tegelijk je brein fit houdt.

7. Hanteer normale bedtijden

Als er ‘s ochtends geen baan is waarvoor je op tijd op moet staan, is ‘s avonds langer opblijven aantrekkelijk. Maar om je fit te voelen, blijft goed slapen belangrijk.

Het helpt natuurlijk als je nog werkt en hierdoor structuur en regelmaat houdt. Maar ook als dat niet zo is, is genoeg slapen en een goed slaapritme aanhouden cruciaal. Zou houd je ook genoeg energie over voor alle andere activiteiten in je leven.

8. Houd rekening met je partner

Als jij niet de enige bent die met pensioen gaat en je partners laatste werkdag ook in zicht is, zullen jullie veel meer tijd samen gaan doorbrengen. Wil je irritaties voorkomen, dan is het verstandig om hier alvast met elkaar over te praten. Spreek jullie verwachtingen uit en stem de invulling van alle nieuwe vrije tijd goed met elkaar af.

Misschien blijkt dat jullie verwachtingen niet overeenstemmen. De partner die zich nooit met het huishouden bemoeide, wil ineens dingen gaan veranderen. Of degene die altijd alles deed, hoop nu juist op extra hulp, maar krijgt die niet automatisch.

Voor een leven in goede harmonie helpt het als jullie elkaar veel ruimte geven om de eigen tijd opnieuw in te richten. Of je nu weer flexibel aan de slag wilt voor een bedrijf, een nieuwe hobby wilt oppakken of een lange reis wilt maken, praat hier samen over en geef elkaar de ruimte voor dit soort activiteiten.

Onderneem ook regelmatig dingen met andere mensen dan je partner. Ga op pad met vrienden of vriendinnen, zoek je kinderen op of geniet van een barbecue met collega’s. Zo beleef je ook dingen zonder elkaar en bewaar je je eigenheid. Extra voordeel: je hebt je partner nog regelmatig wat te vertellen, waardoor jullie tijd samen waardevoller wordt.

Ben je als gepensioneerd vakman of klusser op zoek naar een fijne invulling voor je pensioen, in een leuk team en met prima verdiensten? Bekijk dan de klussen hier