Ook na je pensioen actief én gezond blijven

Misschien herken je het: je gaat met pensioen en verwacht eindelijk te gaan genieten van je welverdiende rust. Maar na een tijdje nietsdoen begint het toch weer te kriebelen. Gedachten als “Is dit alles?” en “Ik zou me wel weer nuttig willen maken” schieten regelmatig door je hoofd. Je bent niet de enige. Veel ouderen willen en kunnen ook na hun pensioen op allerlei manieren een bijdrage blijven leveren aan de samenleving.

Van nietsdoen wordt niemand gelukkig

De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) stelt zelfs dat het goed is om bezig te blijven na je pensionering. Of dat nou – eventueel in een lichtere vorm – bij je oude werkgever is, als vrijwilliger, of in een hele nieuwe functie.

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen het hebben van een nuttige dagbesteding en gezondheid. Daaruit blijkt dat je langer gezond blijft als je een zinvolle dagbesteding hebt. Onderzoek aan de Universiteit van Maryland wees zelfs uit dat gepensioneerden die tijdelijk of parttime werk doen, minder ernstige ziektes hebben en beter functioneren in het dagelijks leven.

Die dagbesteding kan je oude werk zijn, maar wanneer je altijd zwaar werk gedaan hebt, is het vaak toch gezonder om daar op een gegeven moment mee te stoppen. In dat geval kun je op zoek gaan naar een andere invulling, een die minder belastend is. Maar van helemaal niets doen worden de meeste mensen niet gelukkig.

Het personeelstekort te lijf

En ook voor het huidige personeelstekort is het geen gek idee dat gepensioneerden toch wat langer doorwerken. Wanneer bijvoorbeeld leraren of zorgmedewerkers langere tijd aan het werk blijven, kan dat het tekort zelfs voor een deel oplossen.

Je oude werk voortzetten of een nieuwe baan?

Ga eens om de tafel zitten met je werkgever wanneer je pensioen nadert. Als je je werk nog leuk vindt en het zowel fysiek als mentaal nog aankunt, zijn er misschien mogelijkheden om je werkzaamheden voort te zetten. Sta stil bij je taken en overweeg of er werkzaamheden zijn die je liever laat vallen. Of zijn er juist nieuwe dingen die je nu graag oppakt?

Wanneer het je interessant lijkt om actief te blijven, ga dan in ieder geval op tijd met je werkgever in gesprek. Waarschijnlijk treed je anders automatisch uit dienst op het moment van je pensionering en is het lastiger om voor je oude werkgever aan de slag te blijven. 

Toch liever iets anders doen na je pensioen? Dan kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar een hele nieuwe job! Zo combineer je een leuke dagbesteding met gezond blijven en maatschappelijk actief zijn.