Je pensionering is aangebroken en je verheugt je op een toekomst met veel uitslapen, voor alles uitgebreid de tijd nemen en lekker rustig aan doen. Natuurlijk is het na decennia hard werken belangrijk om te genieten van je vrijheid. De eerste tijd dat je met pensioen bent, is het heel fijn om even geen verplichtingen te hebben. 

Maar pak daarna de draad weer op en breng ontspanning en inspanning in balans. Zorg dat je leven niet té rustig wordt. “Te rustig, kan dat?”, vraag je je misschien af. Dat kan zeker. Wanneer je heel inactief wordt, de dagen op elkaar gaan lijken en je overvallen wordt door gevoelens van nutteloosheid en het missen van een doel, is het tijd om weer wat meer te ondernemen.

Hoe voorkom je dit gevoel van nutteloosheid? En hoe zorg je dat je de extra tijd die je hebt, zo inricht dat je ook daadwerkelijk optimaal van je pensioen geniet? Dit stappenplan helpt je daarbij.

1. Droom erop los!

Begin het optimale genieten met uitgebreid dromen. Als je uit alles kan kiezen, wat zou je dan graag willen doen? Wil je iets nieuws leren, je memoires op papier zetten, emigreren of misschien wel lekker actief blijven in een nieuwe baan?

Schrijf al je dromen op en bedenk dan hoe het uitvoeren van deze idealen eruit zou zien. Zie voor je hoe je eigen boek in de boekwinkels ligt of stel je voor hoe je in de tuin zit van je nieuwe huis in het buitenland.

2. Maak het concreet

Van dromen naar doelen! Deze stap is nodig om je dromen werkelijkheid te laten worden. Je bereikt dit door doelen te stellen voor een langere tijd, bijvoorbeeld drie jaar. Bekijk je dromen en bedenk welk einddoel je hieraan kan koppelen.

Wil je een nieuwe taal leren? Stel dan als doel dat je over drie jaar een toespraak houdt in deze taal. Wil je aan de slag met een fijne baan, zie jezelf dan fluitend naar je werk vertrekken. En wil je leren een vliegtuigje te besturen? Zie dan voor je hoe je over een paar jaar van – bijvoorbeeld – Limburg naar Texel vliegt.

3. Plannen maar

Nu je weet wat je doelen zijn voor over een paar jaar, kan je gaan plannen! Welke (grotere) stappen zijn er nodig om je einddoel te behalen? En wanneer wil je deze tussenstappen bereikt hebben, zodat je over drie jaar ook daadwerkelijk tot je einddoel gekomen bent? 

Houd het niet bij plannen in je hoofd, maar zet deze afspraken met jezelf op papier. Noteer in je agenda wanneer je je vliegbrevet gehaald hebt, of op welke datum je hoofdstuk 1 van het cursusboek Frans hebt doorgewerkt.

Vervolgens ga je na welke stappen je allemaal moet nemen om die doelen te bereiken en wanneer je deze dan gedaan moet hebben. Het eindresultaat is een heel concreet plan om dromen tijdens je pensioen te gaan verwezenlijken.

4. Vergeet je partner niet

Wanneer je met iemand samen bent, is het belangrijk om je partner bij dit hele proces te betrekken. Zulke grote plannen maak je tenslotte niet alleen. Daarbij heeft hij of zij misschien ook eigen dromen, die je eveneens met elkaar kunt doornemen. Zo weet je van elkaar wat jullie willen bereiken. Hier rekening mee houden en elkaar steunen, geeft je relatie een extra dimensie.

Met dit stappenplan ga je samen genieten van je pensioen. Je doet wat je leuk vindt en houdt tegelijkertijd structuur in je leven. Deze grote plannen, samen met kleine en grote uitdagingen, af en toe wat flinke frustraties en periodes van gewoon ‘lekker leven’, zorgen ervoor dat je niet passief wordt. Je zult merken dat je nog heel veel kunt betekenen, voor je eigen omgeving en de maatschappij.

Waarom werkt dit stappenplan zo goed?

Het op deze manier stellen van doelen en ergens naartoe werken is ontzettend gezond. Voornamelijk omdat je de uitdaging opzoekt en je brein actief houdt. Je hersenen houden van een uitdaging op zijn tijd. Ze varen wel bij voortdurend blijven leren en af en toe flink aan het werk gezet te worden. Of dat nou is door een (nieuwe) baan of het volgen van een doelenplanning: een actief brein houdt je jong.

De balans tussen ontspanning en inspanning is cruciaal om fit en actief te blijven. Doe je dit niet, dan ‘zak je in’ en word je té laid back. Houd uitdaging in je leven, blijf mentaal en fysiek in beweging en je wordt een ontspannen en tegelijk actieve gepensioneerde.